Advies voor Moerdijkse coalitie met OM, VVD, CDA en PvdA

Informateur Helmi Huijbregts is eruit. Zij adviseert de Moerdijkse gemeenteraad om te komen tot een coalitie met vier partijen. Dat zijn Onafhankelijk Moerdijk, VVD, CDA en PvdA. Vooral haar keuze voor de PvdA als vierde partij is verrassend, aangezien Moerdijk Lokaal twee keer zoveel zetels heeft. Namelijk vier en de PvdA twee. 

Afgelopen donderdag en vrijdag sprak Huijbregts met alle negen partijen. Maandag informeerde zij in een besloten bijeenkomst de onderhandelaars van de partijen over haar bevindingen. De informateur adviseert te komen tot een college met vier wethouders. De raadsfracties hebben grote ambities, er staat veel op stapel en er worden de komende periode belangrijke projecten afgerond.

Gezien de verhoudingen tussen de fracties kan volgens Huijbregts niemand aanspraak maken op een tweede wethouderszetel. Daarom zijn er wel vier partijen nodig. Tussen de drie huidige coalitiepartijen is volgens de informateur voldoende vertrouwen om de samenwerking voort te zetten. De vierde partij moet het vertrouwen hebben van de drie huidige coalitiepartijen en stabiel genoeg zijn. Daarom adviseert Huijbregts de PvdA in plaats van Moerdijk Lokaal.