Gemeente ontving meer klachten over accordeonist

De gemeente Etten-Leur zegt dat zij en de politie de laatste weken steeds meer klachten kregen over accordeonist Juul Bouman. De klagers ondervonden overlast van het straatoptreden van de muzikant. De toezichthouders van de gemeente constateerden dat de optredens vaker plaatsvonden en dat er meer attributen bij de optredens werden uitgestald. Daarom heeft de gemeente de accordeonist uitgenodigd om afspraken met hem te maken. 

Formeel heeft Juul voor zijn straatoptredens een vergunning of ontheffing nodig. Die wil de gemeente Etten-Leur hem verstrekken, maar wel onder voorwaarden. Hij mag alleen nog spelen op het Raadhuisplein, de Markt nabij de Moeierboom, het Burchtplein en het Van Bergenplein. Hij mag optreden gedurende drie dagdelen per week. Een dagdeel duurt van 10.00 tot 13.00 uur of van 13.00 tot 16.00 uur. Juul mag maximaal 30 minuten op dezelfde plaats blijven en geen attributen meer uitstallen.

De vergunning zou gelden voor één maand. Na deze maand zouden de voorwaarden in overleg met de accordeonist worden geëvalueerd. Juul heeft laten weten dat hij niet onder deze voorwaarden wil spelen en dat hij stopt met zijn optredens. De gemeente stelt dat hij altijd op deze beslissing mag terugkomen. “Met de vergunning regelen we dat iedere straatartiest weer op dezelfde manier wordt behandeld”, laat de gemeente weten.  “De man die regelmatig met zijn draaiorgel Etten-Leur bezoekt heeft hiervoor een geluidsontheffing aangevraagd en mag ook maximaal 30 minuten op dezelfde locatie spelen.”

Juul speelde op straat om geld in te zamelen voor KiKa. Inmiddels had hij al een kleine 7000 euro bij elkaar gespeeld.