Aflevering 3: Italiaans restaurant in Rijsbergen

Koken bij ons

Gepubliceerd: donderdag 14 mei 2020 18:59

Deze aflevering gaat Kees Jochems koken bij Il Gattopardo, een Italiaans restaurant in Rijsbergen. Samen met chefkok Salvatoro Randazzo bereidt hij een temperamentvol Siciliaans gerecht met sardientjes gevuld met vers brood, rozijnen, pijnboompitten en nog veel meer smaakvols. Het is een oud recept, maar Salvatoro geeft er een moderne twist aan.

Bijou van der Borst bezoekt visspeciaalzaak Havenzicht. Bram de Vos vertelt daar meer over sardientjes en andere verse visjes waar we deze zomer van kunnen genieten.

Dit gerecht zelf maken thuis?
Zie hieronder een lijst met de benodigdheden:

Benodigdheden:

Ingrediënten voor 4 personen:

Sarda Beccafico:

  • 8 stuks verse sardienfilets
  • 400 gram vers brood
  • 80 gram rozijnen
  • 45 gram pijnboompitten (geroosterd)
  • 150 gram Siciliaanse pecorino (geraspt)
  • 1 teen knoflook (gehakt)
  • 2 hele eitjes
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 100 gram Semola bloem
  • Peterselie
  • Zout
  • Peper

Krokant van fillo deeg:

  • 6 bladen fillo deeg
  • 100 gram geklaarde boter
  • Poedersuiker
  • Zout

Yoghurt al cetriolo:

  • 400 gram Griekse yoghurt
  • 10 gram rode wijnazijn
  • 175 gram komkommer
  • 20 gram olijf olie
  • Zout
  • Peper

Procedure:

Sarda Beccafico:

Gebruik een keukenmachine om het verse brood te malen tot een kruim. Voeg aan het gemalen brood de rozijnen, pijnboompitten, pecorino, knoflook, peterselie, 2 hele eitjes, zout en peper toe. Meng dit geheel goed door.

Spoel de sardienfilets met koud water goed schoon. Neem een schaal en marineer de sardienfilets in de rode wijnazijn, voor maximaal 5 minuten. Verwijder de sardienfilets uit de rode wijnazijn en dep deze droog om de overtollige rode wijnazijn te verwijderen.

Neem de sardienfilets en leg hier wat broodmengsel op vouw deze vervolgens dubbel, waardoor als het ware een sardien sandwich ontstaat met het brood als vulling.

Leg de sardienfilets op een schaal apart in de koeling.

Yoghurt al cetriolo:

Snijd de komkommer in kleine blokjes (brunoise).
Pak een schaal en voeg de yoghurt, rode wijnazijn, komkommer en de olijfolie samen. Zout en peper toevoegen naar eigen smaak.
Meng het geheel rustig met een lepel door.
Zet apart in de koeling.

Krokant van fillo deeg:
Neem een stuk bakpapier waar het fillo deeg op past. Kwast het bakpapier in met de geklaarde boter en leg hier het eerste blad fillo deeg op. Kwast vervolgens het fillo deeg in met de boter, strooi hier met een zeef een klein beetje poedersuiker over en wat zout. Leg op dit geheel het volgende blad fillo deeg en herhaal de bovenstaande procedure tot je 6 lagen hebt gemaakt. Snijd het fillo deeg in vorm naar eigen wens.

Neem een bakplaat met bakpapier leg de gesneden stukjes fillo deeg op en dek af met nog een bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C geen hete lucht (ventilatie), bak de fillo deeg in de warme oven 8 minuten. Wanneer klaar zet apart.

Presentatie:
Neem een bakpan en doe hier een laagje olijfolie in.
Neem de gevulde sardienfilets en bloem deze in de semola bloem (harde tarwe bloem).
Frituur de sardienfilets.

Pak een bord leg hier 1 eetlepel yoghurtsaus op. Neem vervolgens een Sarda beccafico en leg deze op de yoghurtsaus. Decoreren met het krokante fillo deeg.

Buon appetito

 


Gerelateerd nieuws
Aflevering 4: Indonesisch restaurant in Etten-Leur
Aflevering 4: Indonesisch restaurant in Etten-Leur
donderdag 14 mei 2020 19:15
Deze aflevering gaat Kees Jochems koken bij Rumah Dani, een Indonesisch restaurant in Etten-Leur. Samen met chefkok Daniel Lagarde bereidt hij een speciaal Indonesisch gerecht. Bijzonder is dat het r...
Aflevering 3: Italiaans restaurant in Rijsbergen
Aflevering 3: Italiaans restaurant in Rijsbergen
donderdag 14 mei 2020 18:59
Deze aflevering gaat Kees Jochems koken bij Il Gattopardo, een Italiaans restaurant in Rijsbergen. Samen met chefkok Salvatoro Randazzo bereidt hij een temperamentvol Siciliaans gerecht met sardientj...
Aflevering 2: Grieks restaurant in Zevenbergen
Aflevering 2: Grieks restaurant in Zevenbergen
zaterdag 25 april 2020 14:09
In deze aflevering gaat Kees Jochems koken bij Nieuw Olympia, een traditioneel Grieks restaurant in Zevenbergen. Samen met Jiannis Tsolakaki bereidt hij moussaka, een ovenschotel met gehakt, aardappe...
Aflevering 1: Pools restaurant in Zundert
Aflevering 1: Pools restaurant in Zundert
zaterdag 25 april 2020 14:05
In deze aflevering gaat Kees Jochems koken bij Przyjaciele, een traditioneel Pools restaurant in Zundert. Samen met Piotter Jamroz bereidt hij bigos, een schotel met verschillende soorten vlees en zu...
Meer Koken bij ons