De Zevenbergse Zeemeermin staat weer terug aan het water

Gepubliceerd: dinsdag 15 november 2022 15:24

De Zevenbergse Zeermeermin is weer terug waar ze hoort: aan het water. Waar ze eerst op een grasveld in een woonwijk stond, is ze nu verplaatst naar de nieuwe haven in het centrum van de stad. Ze is te bewonderen bij de zogenaamde 'luie trappen'.

De Zeemeermin is verhuisd dankzij een bewonerinitiatief, gestart door Marijke Venghaus. Ze vond namelijk dat het kunstwerk niet tot zijn recht kwam op het grasveld in de woonwijk. Met haar actie verzamelde Marijke vijftig handtekeningen. De gemeenteraad zag het initiatief wel zitten, en ging akkoord met de verhuizing.

Er volgde een uitgebreid overleg over de nieuwe bestemming van de Zeemeermin. Zo is er advies gevraagd aan de zoon van Niek van Leest (de overleden maker van De Zeemeermin), en de Heemkundekring, de stadstafel Zevenbergen en de Zevenbergse ondernemersvereniging. De gemeente gaat nu kijken wat er gaat gebeuren met de plek waar het kunstwerk eerst stond.

Zevenbergse legende

Het kunstwerk is gebaseerd op een oude Zevenbergse legende. Volgens de legende hadden de inwoners van Zevenbergen vroeger alleen maar oog voor bezit en welvaart. Toen er op een dag een zeemeermin in de haven van de stad verscheen, kreeg ze van niemand wat te eten of drinken. Dat maakte haar kwaad, en ze verdween weer in het water. De zeemeermin waarschuwde dat het niet goed met Zevenbergen zou aflopen. En dat klopte, want in de vijftiende eeuw zorgde de Sint-Elisabethsvloed ervoor dat een groot deel van Zevenbergen verwoest werd.

Om iedereen aan deze legende te herinneren, is de gemeente samen met de Heemkundekring bezig om het verhaal af te drukken op een bordje. Dat bordje zal later geplaatst worden bij het kunstwerk.

Geschreven door Anne van Egeraat

Foto: Gemeente Moerdijk