Duizenden oud-leerlingen Curio moeten foute diploma's en certificaten omruilen

Gepubliceerd: vrijdag 16 september 2022 15:11

Enkele duizenden oud-leerlingen van Curio hebben dit jaar een ongeldig diploma, cijferlijst of certificaat gekregen. Ze moeten die papieren komen omruilen voor geldige exemplaren. Het gaat om zo'n 3.500 oud-leerlingen van het mbo en vmbo. Zij hebben van Curio bericht gekregen. De diploma's, cijferlijsten en certificaten zijn gedrukt zijn op gewoon papier. Maar papier voor diploma’s is waardepapier. En dat heeft speciale veiligheidskenmerken waaraan je kunt zien of het echt is.

Onderwijsinstelling Curio laat weten dat de diploma's, certificaten en cijferlijsten wél gewoon geldig zijn. Want de leerlingen aan alle exameneisen voldaan en die resultaten zijn officieel vastgesteld. Maar het papier waarop hun diploma's en dergelijke zijn gedrukt, voldoet niet aan de wettelijke eisen. Dat zou in de toekomst problemen kunnen geven, bijvoorbeeld als een werkgever niet gelooft dat de papieren echt zijn.

"Je kunt niet van alle drukkers verwachten dat ze aan de veiligheidskenmerken voldoen."

In 2021 is Curio overgestapt op een andere drukker. De onderwijsinstelling had toen zelf nog een voorraad waardepapier van de oude drukker. Begin dit jaar was dat op en is er bij de nieuwe drukker waardepapier besteld. Maar er was bij de Curio-medewerkers verwarring over welk papier er besteld moest worden en bij welke drukker. "Deze heeft wel een veiligheidskenmerk ingebouwd, maar niet met alle vijf veiligheidskenmerken die het ministerie van OCW stelt," schrijft Curio in een verklaring.

Curio-bestuurslid Andrea Kaim is blij dat de vergissing snel ontdekt is. "Je kunt niet van alle drukkers verwachten dat ze aan de veiligheidskenmerken voldoen. De betreffende drukker is er zoveel als mogelijk aan tegemoet gekomen," legt ze uit. "Onder aan de streep is de conclusie: het waardepapier heeft niet alle veiligheidskenmerken. Vandaar dat we nu voor het waardepapier weer een drukker hebben die daarin gespecialiseerd is."

"Een excuus is dan ook op zijn plaats."

Het bestuurslid vindt het vooral vervelend voor de leerlingen en studenten. "Een excuus is dan ook op zijn plaats. We doen er alles aan om leerlingen en studenten zo snel mogelijk te voorzien van de juiste waardepapieren," aldus Kaim. De betrokkenen hebben persoonlijk bericht gehad. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat iemand die post niet heeft ontvangen. Daarom kun je ook zelf controleren of je de juiste waardepapieren hebt. Op de Omruil-pagina van Curio zie je waar je op moet letten.

Curio geeft de betrokken leerlingen van 26 september tot 21 oktober de tijd om de papieren om te komen ruilen. Dat moeten ze persoonlijk komen doen, omdat ze alles ook opnieuw moeten ondertekenen. "Het oude waardepapier wordt op dat moment ook ingeleverd en er wordt een ID-check uitgevoerd. Om die redenen kunnen we het niet per post versturen”, legt Kaim uit.

Geschreven door: Bianca van Vugt

Foto: Streekomroep ZuidWest