Eerste vluchtelingen verruilen tentjes Ter Apel voor Lindonk in Zevenbergen

Gepubliceerd: vrijdag 22 juli 2022 14:55

De eerste groep vluchtelingen is dinsdagavond aangekomen in Zevenbergen. Ze worden tot uiterlijk 1 oktober opgevangen in sportcentrum Lindonk. Het gaat om 55 mensen, die de afgelopen nachten buiten moesten slapen bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. Deze groep sliep in provisorische tentjes en onder bomen. Maar nu hebben ze onderdak in Zevenbergen.

Volgens de gemeente Moerdijk verliep de aankomst rustig. “De kinderen wisten de voetbal en fietsjes meteen te vinden, de volwassenen waren na de omstandigheden in Ter Apel vooral blij met het onderdak, iets te eten en een douche,” zo laat de gemeente weten. De mensen in deze eerste groep komen uit Iran, Georgië, Eritrea, Moldavië, Jemen en Syrië. Het zijn vooral gezinnen met kinderen. Maar ook enkele mannen die alleen reizen of met hun broer.

Slaapkamers gemaakt met bouwhekken en zeil

De gemeente wil de vluchtelingen vooral rust bieden, vooral de eerste dagen. Daarom zijn er afgescheiden slaapplekken gemaakt. “In het slaapgedeelte zijn kamers gecreëerd met bouwhekken en zeil, zodat individuele vluchtelingen en gezinnen privacy hebben,” aldus de gemeente. Er zijn nog bedden vrij, want er kunnen in de Lindonk maximaal 90 mensen terecht. Er kunnen dus nog mensen bij komen.

“We zijn bezig met het organiseren van dagbesteding. Ondertussen vermaken de kinderen zich goed met de aanwezige voetballen, fietsjes en kleurplaten. Een aantal volwassenen ging meteen aan de slag als tolk, helpt met de bereiding van de maaltijden en zorgt voor de koffie,” beschrijft de gemeente de situatie in het sportcentrum.

Voorlopig geen spullen meer nodig

Elf inwoners van de gemeente Moerdijk hebben zich aangemeld als vrijwilliger. “Dat waardeert de gemeente enorm,” laat de gemeente weten. “Sommige inwoners vragen of we nog spullen kunnen gebruiken. Op dit moment is dat niet het geval. Mocht het nodig zijn, dan volgt een oproep.”

Foto: Ajdin Kamber/Shutterstock

https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/