'Lees smakelijk' helpt volwassenen te leren lezen, schrijven of computers gebruiken

Gepubliceerd: vrijdag 26 augustus 2022 15:31

In West-Brabant wonen zo'n 76.000 mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of het gebruiken van computers. Want één op de negen inwoners is niet taalvaardig genoeg. In de Week van Lezen en Schrijven is er een campagne om deze volwassenen te helpen: de lettersoepcampage 'Lees smakelijk'. Tijdens deze campagne bezoeken medewerkers van de Digi-Taalhuizen de regio. Ze nodigen je uit voor een lekkere kom lettersoep. En dan kun je meteen samen uitzoeken wat je wilt leren en waar je de juiste hulp kunt vinden. De Week van het Lezen is van 8 tot en met 14 september.

De Digi-Taalhuizen zijn onderdeel van de Bibliotheek West-Brabant. Ze trekken West-Brabant in om inloopspreekuren te houden. Op donderdag 8 september kun je ze vinden in Zevenbergen, Zundert, Steenbergen, Sint-Willebrord, Roosendaal en Hoeven. Daar willen ze in gesprek met inwoners. Dat kunnen mensen zijn die hulp willen om te leren lezen, schrijven of rekenen. Maar ook mensen die willen weten hoe ze iemand anders daarbij kunnen helpen.

Makkelijker meedoen in de maatschappij

De kom met lettersoep moet de drempel om langs te komen laag maken. Zodat mensen het niet moeilijk vinden om hulp te vragen. Want taalproblemen maken het dagelijks leven veel moeilijker. "Als je goed kunt lezen, schrijven, rekenen of omgaan met digitale middelen, kun je zelfstandiger zijn," aldus de Digi-Taalhuizen. "Je kunt makkelijker meedoen in de maatschappij, je leven beter inrichten zoals je dit zelf zou willen, sneller een baan vinden en meer invloed uitoefenen op geldzaken en je gezondheid."

Vanaf 12 september is er ook een tentoonstelling te zien met toekomstdromen van taalcursisten. Deelnemers van Taaloefengroepen kregen een schrijfopdracht: Droom je toekomst. Die dromen zijn vertaald naar een virtuele wereld. Hierdoor kun je met een VR-bril, een virtual reality-bril, zo'n toekomstdroom ook zelf beleven. Deze tentoonstelling is te zien in de bibliotheek in Roosendaal. Wethouder René van Ginderen verricht op maandag 12 september om 14.00 uur de officiële opening.

Complete aanbod en programma

Op de website van Bibliotheek West-Brabant vind je het complete programma van de Week van Lezen en Schrijven. Daar staat ook op welke plekken de Digi-Taalhuizen klaar staan met hun lettersoep en hoe laat ze daar zijn. En natuurlijk ook alle informatie over de gewone inloopspreekuren, taalcafés en taaloefengroepen.