Minderjarige jongen aangehouden voor pinpasfraude in Etten-Leur

Gepubliceerd: dinsdag 02 augustus 2022 18:08

Een 17-jarige jongen uit Almere is maandag aangehouden in Etten-Leur voor onder andere pinpasfraude. De minderjarige was op het moment van de aanhouding in het huis van het 83-jarige slachtoffer. Hij had haar digitale bankgegevens en heeft meer dan duizend euro buitgemaakt.

En oplettende buurtbewoner zag de onbekende jongen bij de vrouw naar binnenstappen. Hij vertrouwde het niet en besloot een politieagent te bellen die hij kent. De agent had op dat moment vrij, maar vermoedde direct dat het ging om pinpasfraude. Daarom besloot hij naar het huis van de vrouw te gaan. Toen de vrouw de deur opende voor de agent, gaf ze aan dat ze niemand binnen mag laten van de 'bankmedewerker'. De agent zegt daarop dat er waarschijnlijk iets niet klopt aan het verhaal.

Klassiek verhaal

Eenmaal binnen ziet hij de jongen aan tafel zitten met wat bankpapieren om zich heen. Mevrouw vertelde dat ze diezelfde dag is gebeld door de bank, omdat iemand geld van haar rekening probeerde te stelen. Daarom zou er iemand langskomen om haar geld veilig te stellen. Ze moest alleen even haar pinpas en het apparaat waarmee ze inlogt voor digitaal bankieren in een enveloppe stoppen, en dit geven aan de bezoekende medewerker.

Een klassiek pinpasfraudeverhaal, waardoor de politieagent de jongen aanhoudt en de meldkamer belt. Collega's hebben de jongen naar een politiecellencomplex overgebracht. Later op de avond is een 22-jarige jongen uit Kudelstaart aangehouden, hij was de bestuurder van de auto waarmee de 17-jarige jongen is afgezet.

Blijf alert

Cybercriminelen gaan professioneel te werk. Ze gebruiken technieken die callcenters ook gebruiken, zijn bedreven in babbeltrucs en hebben soms veel gegevens over hun slachtoffers. Uw bank zal u nooit onder druk zetten om zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is. Verbreek bij zulke telefoontjes direct de verbinding en klik nooit zomaar op een link.

Foto: Shutterstock

https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/