Politiecontroles op fietsverlichting en telefoons in de hand binnen gemeente Moerdijk

Gepubliceerd: vrijdag 18 november 2022 15:33

Fiets jij zonder goede fietsverlichting of met een telefoon in je hand? Dat is volgens de politie geen goede zaak. Daarom gaat de politie in december en begin 2023 hierop controleren in de gemeente Moerdijk.

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. “Nu de herfst en wintermaanden zijn aangebroken en de dagen donkerder zijn met slechte weersomstandigheden kan het erg gevaarlijk zijn als je niet goed zichtbaar bent of niet met de volledige aandacht bij de weg bent”, schrijft Politie basisteam Roosendaal op Facebook. Daarom gaat de politie hierop controleren in december en begin 2023.

Agenten beginnen met het geven van waarschuwingen. Daarnaast zal de politie, zolang de voorraad strekt, lampjes uitdelen aan fietsers zonder (goede) verlichting tijdens de controles. Na het waarschuwen gaat de politie boetes uitdelen. Voor geen of slechte verlichting op je fiets, krijg je een boete van zestig euro. Heb je een telefoon in de hand? Dan is de boete 140 euro.

Veiligheid op de weg

De politie legt uit dat het niet per se gaat om je eigen zicht. Fietsverlichting is namelijk nodig zodat ander verkeer de fietser kan zien. Vooral licht aan de achterkant van de fiets is van belang, is te lezen in het bericht. Het gebruik van een telefoon wordt een stuk strenger bestraft. Dat is omdat iemand met een telefoon in de hand zich niet meer bewust is van wat er op de weg gebeurt. Hierdoor brengt hij of zij zichzelf én anderen in gevaar.

Dat het gevaarlijk is om zonder fietsverlichting of niet volledige aandacht voor de weg te fietsen blijkt uit cijfers die de politie in het bericht aangeeft. Vijf procent van de fietsers heeft in het donker wel eens een ongeluk gehad, en vijftien procent een bijna-aanrijding.

Geschreven door Daphne Haverkamp

Foto: Shutterstock