https://www.rtppastigacor88.com/http://enfermeriadermatologica.org/slot777/http://e-journal.sastra-unes.com/slot-gacor/https://bio-med.euroasia-science.ru/slot-gacor/https://bio-med.euroasia-science.ru/slot-deposit-pulsa/https://bio-med.euroasia-science.ru/slot-deposit-dana/https://bio-med.euroasia-science.ru/slot88/https://bio-med.euroasia-science.ru/slot777/https://www.viagsite.com/https://www.rtpauroratoto1.com/https://enfermeriadermatologica.org/judi-bola/http://vcresearchforms.berkeley.edu/vh_iis/slot-gacor/https://agronews.com/slot-gacor/index.htmlhttps://www.doutoresdoexcel.com.br/slot-gacor/http://www.shanlaxjournals.in/slot-gacor/https://www.dispuig.com/slot-gacor/http://www.woconf.com/slot-gacor/https://www.rtpbetshelter.com/http://www.bodhijournals.com/slot-gacor/https://sdbagl.org/slot-gacor/https://www.baysa.com.mx/slot-pulsa/https://suzannetoro.com/wp-content/slot-gacor/https://www.mousaik.com/slot-gacor/https://www.mathos.unios.hr/slot-deposit-pulsa/https://sealmaster.net/slot-deposit-pulsa/https://moebel-made-in-germany.de/slot-deposit-pulsa/https://diffsonline.com/slot-deposit-pulsa/https://ediciones.uautonoma.cl/slot-deposit-pulsa/https://literaturadecordel.ccsa.ufpb.br/slot-gacor/http://sj.epomen.ru/slot-gacor/https://jpgl.apsl.edu.pl/public/journals/1/slot-gacor/https://www.splayce.eu/slot-deposit-pulsa-tanpa-potongan/http://rebej.abejor.org.br/public/journals/1/slot-deposit-dana/https://maraphones.com/slot-gacor/http://gmod.wsu.edu/Suaedoideae/slot-gacor/https://www.pastigacor88.org/https://omnipacgroup.com/slot-gacor/https://biomedicineonline.org/slot-gacor/https://biomedicineonline.org/slot-deposit-dana/https://biomedicineonline.org/slot-deposit-pulsa/https://biomedicineonline.org/slot88/https://biomedicineonline.org/slot777/https://biomedicineonline.org/slot99/ Stroomgaten vertellen het verhaal van de Watersnoodramp 1953 - Ons West Brabant

Stroomgaten vertellen het verhaal van de Watersnoodramp 1953

Gepubliceerd: donderdag 22 september 2022 12:17

Sinds woensdag 21 september ligt in Willemstad, op de hoek van de Voorstraat en Parade, een stroomgatsteen. De plaatsing van deze symbolische herinnering aan de Watersnoodramp van 1953 is de afronding van het Project markering stroomgaten 1953.  

Stroomgaten is de benaming voor de grote openingen die soms ontstonden als dijken doorbraken. De plekken die dermate groot waren dat het water er dag en nacht doorheen kwam, werden zo genoemd. In Nederland zijn 96 locaties gemarkeerd met basalten paaltjes omdat daar tijdens die ramp in 1953 zo’n stroomgat ontstond. Ook gemeente Moerdijk ontkwam niet aan het natuurgeweld, er zijn zes paaltjes op meerdere dijken geplaatst. Ze zijn nu gemarkeerd op een steen en die ligt voortaan in Willemstad. 

De ramp in kaart gebracht 

Het ronde granieten gedenkteken, van 150 centimeter doorsnee en 40 centimeter hoogte, is Willemstadsteen genoemd en vormt een blijvende herinnering aan de Watersnoodramp. Er is een kaart van de gemeente op aangebracht en hierin zijn de zes paaltjes gemarkeerd, net als de ondergelopen polders en de data van droogvallen. Teksten in cirkels rondom de kaart geven informatie over de ramp en vertellen hoeveel slachtoffers er vielen.  

De steen is een ontwerp van Koos Hage, een van de initiatiefnemers van Project Stroomgaten 1953. Hij onthulde het monument samen met wethouder Danny Dingemans en Jan Dierks van het watersnoodhuis in Heiningen. Dierks deed destijds de oproep aan de gemeente om deel te nemen aan dit project, waar ook de Waterpoortgemeenten, het Watersnoodmuseum en Waterschap Brabantse Delta bij aangesloten waren.

Foto: Gemeente Moerdijk