Verzetshelden geëerd in gemeente Zundert met nieuwe straatnamen

Gepubliceerd: vrijdag 22 juli 2022 11:50

De gemeente Zundert is twee nieuwe straten rijker. De straten zijn de Janus van den Heuvelstraat en Paul Windhausenstraat en liggen in de nieuwbouwwijk De Groene Kamers in Rijsbergen. Burgemeester Vermue onthulde de straatnaamborden op 21 juli.

De straten zijn vernoemd naar twee verzetshelden, die een belangrijke rol hebben gespeeld in Rijsbergen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nabestaanden van de helden waren bij de onthulling van de borden. En zo komt er steeds meer vorm in de nieuwbouwwijk De Groene Kamers. Bij de eerste fase van de wijk in 2018 werden straatnamen toegekend aan Boswachter Neefs en zijn vrouw Maria Koijen. Zij kwamen om bij het Vloeiweidedrama.

Janus van den Heuvel is geboren op 8 februari 1910 in Rijsbergen. Hij sloot zich tijdens de oorlog aan bij de verzetsgroep van de Vloeiweide. Janus werd gevangen genomen tijdens de overval op de post van de Vloeiweide op 4 oktober 1944. De volgende dag is hij aan de Galderseweg in Breda gefusilleerd.

Ook Paul Windhausen was betrokken bij het verzet. Hij was leraar en gaf leiding aan de verzetsgroep, die op de Vloeiweide vanuit de woning van boswachter Neefs een radiopost van de ordedienst onderhield. Toen hij tijdens de overval van de Duitsers op de woning naar buiten liep om vrij vertrek te vragen voor de vrouw van de boswachter en haar kinderen, werd hij neergeschoten. Een SS’er schoot hem vervolgens dood.

Vloeiweidedrama

In de Tweede Wereldoorlog boden boswachter Neefs en zijn vrouw Maria onderdak aan verzetsstrijders. Zij richtten daar een radiopost in. Op 4 oktober 1944 werd de radiopost verrast dooor een aanval. Hierbij kwamen Maria, haar drie kinderen en vijf verzetslieden om het leven. Een dag later werden nog acht leden van het verzet omgebracht. Ieder jaar wordt dit oorlogsdrama herdacht.

Foto: Gemeente Zundert

https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/