Voormalig eigenaar Cees Engel van probleemcamping Fort Oranje in Rijsbergen overleden

Gepubliceerd: maandag 15 augustus 2022 15:36

Cees Engel, de vroegere eigenaar van camping Fort Oranje in Rijsbergen, is overleden. Dat meldt Omroep Brabant, naar aanleiding van een Twitter-bericht van Engel's juridisch adviseur. Engel was samen met zijn zoon Jan eigenaar van de probleemcamping, die in 2017 op last van de burgemeester is gesloten en ontruimd.

"Na tientallen jaren strijden tegen een rancuneuze overheid is Cees Engel overleden", aldus het bericht op Twitter. De adviseur noemt Cees Engel "een bijzonder mens die stond voor rechtvaardigheid en een wetenschapper in hart en nieren. De strijd om Fort Oranje gaat door." Een andere zoon, Willem Engel, is landelijk bekend als woordvoerder en voorman van Viruswaarheid, de organisatie die zich kritisch opstelt ten aanzien van de Covid19-aanpak.

Camping Fort Oranje

Camping Fort Oranje sloot eind 2017 definitief de poorten. Na jaren van overlast, verwaarlozing en illegale bewoning besloot toenmalig burgemeester Leny Poppe de camping te sluiten, die ze omschreef als "een criminele woonwijk waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden leven." De sluiting leidde tot hevige protesten onder de bewoners en is tot aan de Raad van State aangevochten. Het hoogste rechtsorgaan oordeelde dat de sluiting door mocht gaan. Ook een daaropvolgende bodemprocedure, aangespannen door vader en zoon Engel, bevestigde het besluit van de burgemeester. De rechter noemde de diverse dwangsommen die de gemeente Zundert de campingeigenaren had opgelegd en ook de GGD maakte melding van mensonwaardige omstandigheden.

Tussen 2014 en 2017 heeft de politie 500 incidenten vastgesteld rondom diefstal, drugs, brandstichting, geweldpleging en illegale prostitutie. SBS6 maakte een tv-serie over Fort Oranje.

Foto: Cees Engel (archief Omroep Brabant)