Vrijwilligerstekort bij dierenambulance West-Brabant: 'Soms zo hectisch'

Gepubliceerd: maandag 15 augustus 2022 11:56

De dierenambulance heeft landelijk een groot vrijwilligerstekort, dat maakte Stichting DierenLot bekend. Ook Stichting Dierenambulance West-Brabant kan wat extra hulp gebruiken. Met maar vijf vrijwilligers, kan het niet voorkomen worden dat sommigen drie 24-uursdiensten per week moeten werken. "We kunnen wel wat extra handjes gebruiken."

Vooral in de lente en zomer kan het flink druk zijn met meldingen voor de ambulance. "Het kan best dan je dan de hele dag in de auto zit", vertelt Henk van Hest van Stichting Dierenambulance West-Brabant en Dierenopvang Arduin. "Op een drukke dag komen er tussen de tien en vijftien meldingen binnen. En we rijden door heel West-Brabant, dus dan maak je flink wat kilometers."

Hectisch

Vrijwilliger Harry Lambrechts kan dit beamen. Hij werkt nu vier maanden als vrijwilliger bij de dierenambulance. "In de periode van de jonge vogels, vangen we veel vogels op bij Arduin. Zodra we er een aantal hebben, brengen we ze naar de vogelopvang in Zundert. Maar soms is het zo hectisch met de oproepen, dat we gewoon geen tijd hebben om de vogels weg te brengen."

Door het vrijwilligerstekort is het lastig om een dag vrij te krijgen voor bijvoorbeeld een vakantie. Maar ook bij ziekte ontstaan er moeilijkheden. Met de vijfmansbezetting lukt het allemaal nét.

Oproepen

De oproepen waar Harry voor rijdt zijn heel verschillend. Vaak gaat het om gevonden honden of katten, maar ook om gewonde vogels of aangereden dieren. De dierenambulance verricht geen medische zaken. "Wij halen de dieren die hulp nodig hebben alleen op, de zorg wordt door iemand anders gedaan", licht Henk toe.

Waarom zouden er meer mensen vrijwilliger moeten zijn voor de dierenambulance? "Als je van dieren houdt, dan hou je ook van jezelf. En als je van jezelf houdt, dan hou je ook van dieren. Ik raad het echt iedereen aan om dit werk te gaan doen", zegt Harry. "Vier maanden geleden heb ik gewoon naar Arduin gebeld, toen mocht ik op gesprek komen. Ik ben nog steeds blij dat ik dat heb gedaan."

Contactgegevens voor de dierenambulance zijn te vinden via de website.