Wethouderschap past niet bij Joop Kouters: hij stopt er mee

Gepubliceerd: vrijdag 04 november 2022 14:24

Joop Kouters stopt als wethouder in de gemeente Halderberge. Hij is nog geen zes maanden wethouder geweest. Kouters zegt dat hij enthousiast aan zijn taak als wethouder is begonnen. Maar hij is er achter gekomen dat de baan niet bij hem past. Ook wordt hij er niet gelukkig van. Daarom stopt hij per direct.

De politiek was nieuw voor Kouters. Hij komt uit het onderwijs, maar wilde graag meer betekenen voor zijn gemeente Halderberge. Bij de gemeenteraadsverkiezingen was hij een nieuweling binnen de partij Lokaal Halderberge. Toch wist hij meteen een belangrijke winst te behalen. “De voorkeursstemmen die ik kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen heb ik erg gewaardeerd,” laat hij weten. Hij begon dan ook vol vertrouwen aan zijn nieuwe baan. “In mei van dit jaar ben ik vol enthousiasme gestart als wethouder.”

Kouters wordt niet gelukkig van wethouder zijn

Kouters kreeg een breed pakket aan verantwoordelijkheden. Hij had niet alleen onderwijs in zijn portefeuille, maar ook financiën, grondzaken en het sociaal domein. Kouters zegt dat hij zich vol gedrevenheid heeft ingezet voor al die zaken. “Ik moet na bijna een half jaar tot mijn spijt de conclusie trekken dat het wethouderschap niet bij mij past en mij geen werkgeluk brengt,” legt hij uit. “Daarom heb ik het besluit genomen om mijn ontslag in te dienen en op zoek te gaan naar een andere stap in mijn carrière.”

Burgemeester Bernd Roks vindt het jammer dat Kouters zijn vier jaar niet vol kan maken. “We hebben wethouder Kouters leren kennen als een warm mens. Een teamspeler.” Maar Roks heeft wel begrip voor de beslissing. Vooral omdat Kouters zonder enige ervaring aan zijn taken begon. “Voor het wethouderschap is er geen school of stageperiode. Je ervaart het beroep pas in de praktijk en het is een zwaar vak.”

Burgemeester waardeert eerlijkheid: “veel respect voor zijn besluit”

Er is respect voor de keuze van Kouters en voor het feit dat hij het in elk geval serieus geprobeerd heeft. “Dan kan het ook zijn dat je er achter komt dat het niet jouw carrièrepad is. Dan is het alleen maar goed om daar eerlijk over te zijn,” aldus de burgemeester. “Wij hebben dan ook heel veel respect voor zijn besluit. Wij bedanken hem voor zijn inzet.”

Lokaal Halderberge zal een nieuwe kandidaat moeten aanwijzen om wethouder te worden. Tot er een nieuwe is, zullen de andere drie wethouders de taken van Kouters verdelen en overnemen. “Ik wil iedereen waar ik de afgelopen maanden contact mee heb gehad van harte bedanken voor de prettige samenwerking,” laat Kouters weten. “In het bijzonder wil ik de raad, het college en de ambtelijke organisatie van Halderberge van harte bedanken voor hun prettige ondersteuning. Ik heb dit enorm gewaardeerd.”

Geschreven door Bianca van Vugt

Foto: Gemeente Halderberge