Zeven gedecoreerden in Halderberge

Gepubliceerd: maandag 26 april 2021 14:04
Burgemeester Bernd Roks heeft maandag zeven gedecoreerden in de gemeente Halderberge op de hoogte gebracht van hun benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege de geldende coronamaatregelen kregen zij hun lintje via privébezoeken aan huis.

De gedecoreerden (op alfabetische volgorde):
Wilfried van Dongen, Oudenbosch
Lid Kulturele Kommissie van Cultureel Centrum Fidei et Arti vooral bij de ‘filmpoot’:
Vanaf 1989 was Van Dongen meer dan 15 jaar als vrijwilliger werkzaam, eerst onder de paraplu van de Kulturele Kommissie en later op meer zelfstandige basis voor het spraakmakende Filmtheater Fidei et Arti. In deze periode zijn ruim 1.000 filmvoorstellingen georganiseerd waarbij zo’n 58.000 bezoekers konden worden geteld. Ook was Van Dongen medeorganisator van koffieconcerten, literaire avonden, theater- en kindervoorstellingen en exposities. Hij is tevens mede-oprichter/directie Filmtheater Fanfare (2005-heden)

Jan van Oosterhout, Oud Gastel
Van Oosterhout was ruim 50 jaar lector in de Rooms-Katholieke H. Laurentiuskerk in Oud Gastel. Eerst had hij samen met de pastor de leiding over het gesproken woord, later nam hij ook de rol van misdienaar op zich.
Bij Zorgboerderij De Meeshoeve helpt Jan van Oosterhout sinds 2004 in de tuin met de bewoners, de open dag, rondleidingen plus het rijden met de paardjes en andere uitjes.
Als lid van Werkgroep Sport ’t Veerke is hij bij Gastelse sportevenementen en grote activiteiten sinds 2013 verkeersregelaar.
Bovendien maakte Jan van Oosterhout zich als vrijwilliger van de Heemkundekring Het Land van Gastel maatschappelijk verdienstelijk. Hij bestudeert de Gastelse geschiedenis, draagt deze uit en ondersteunt lopende projecten van archivering en rubricering.
Van 1998 tot 2008 verleende Van Oosterhout tal van hand- en spandiensten bij de crossloop De Pekkercross.

Lia van Oosterhout-Mulders, Oud Gastel
Lia van Oosterhout was – als eerste vrouw - van 1967 tot 1976 lectrice bij de Parochie H. Bernardus van Clairvaux. Sinds 1999 is zij lid van het secretariaat. Ook assisteerde zij bij de avondwake en bezorgde zij bloemetjes bij parochianen die een moeilijke periode doormaken.
Al vanaf september 2004 helpt Lia van Oosterhout als vrijwilliger bij Zorgboerderij De Meeshoeve met de organisatie van verschillende activiteiten, de open dag en de rondleidingen. Ook helpt zij in de winkel.
Tevens was zij actief bij het Gastels Smartlappenkoor, onder meer als lid van het koor en als bestuurslid. Die laatste rol vervult zij ook bij KBO, afdeling Oud Gastel, waar zij penningmeester is.
Ongeveer drie jaar geleden ging mevrouw Van Oosterhout haken voor de Stichting Troostdekentjes. Bij crossloop De Pekkercross op het land van familie Van Oosterhout-Mulders bestiert zij de omkleedfaciliteit en het koek-en-zopiekraampje.

Debby Santbergen-Koevoets, Hoeven
Debby Santbergen is vanaf 1986 lid van Scouting Maria Goretti Hoeven. Mede dankzij haar buitengewone inzet voor de Scouting, is Scouting Hoeven een florerende groep binnen de Halderbergse gemeenschap.
Eerst was ze leidster van de kabouters, vervolgens leidster van de gidsen en een aantal jaren later teamleidster. Tussen 2006 en 2016 was zij voorzitter. In deze hoedanigheid droeg ze bij aan de sociale veiligheid binnen de vereniging door het opstellen van een gedragscode. In 2013 werd ze praktijk- en groepsbegeleider.
Tussen 2013 tot 2015 was ze lid van het regiobestuur van West-Brabant, regiocoach bij Regio West-Brabant en begeleidde ze alle scoutinggroepen binnen deze regio. Van 2014 tot 2017 was ze regiocoach bij team Groep en Regio, later pakte ze dat weer op met het project 'Sterbesturen'.
Als bestuurslid richtte Debby Santbergen de Plusscouts op om een kring van volwassenen op een laagdrempelige manier te blijven binden aan Scouting Maria Goretti Hoeven.

Jan Taks, Oudenbosch
Tax maakt sinds 1972 als vrijwilliger deel uit van de Belastingservice FNV in de regio Etten-Leur. Ook was hij vele jaren actief als instructeur. Hij verzorgde veelal de belastingcursussen voor de invullers in de regio Etten-Leur. In 2015 is Jan Tax gestopt als instructeur, maar hij fungeert nog steeds als mentor tijdens de invulperiode bij deze Belastingwerkgroep.
Binnen de FNV was en is Taks nog meer actief als penningmeester van de Industriebond van de FNV, penningmeester voor de lokale afdeling en coördinator ledenservice. Daar kwamen alle mogelijke zaken aan de orde als pensioenen, CAO-kwesties, ontslag in alle vormen, en andere vraagstukken. Ook nam hij deel in verschillende landelijke werkgroepen zoals Ouderen en Metaal en Techniek.
Jan Taks was ook penningmeester PvdA, afdeling Oudenbosch (later Halderberge) en enkele jaren voorzitter. Sinds de gemeentelijke herindeling van 1997 is hij penningmeester van de PvdA Halderberge. Taks was ook betrokken bij de oprichting van Progressief Halderberge, de partij waarin PvdA en D66 op gingen en later Groen Links toetrad.
Taks is ook penningmeester van de WMO Raad Halderberge.

Wil Veeke, Hoeven
Veeke is dirigent, instructeur en verenigingslid Drum- en Malletkorps St. Caecilia Hoeven, al sinds 1980. In 2001 nam hij het dirigentenstokje over Jos Matthijssen en was (tot dit jaar) sindsdien onafgebroken muzikale leider en instructeur.
Bovendien past Wil Veeke al jaren muziekpartijen aan voor de leden en het orkest. In zijn vrije tijd bezoekt hij concoursen en concerten om een nieuw repertoire te zoeken. Moeten instrumenten nagekeken of gerepareerd worden, brengt hij ze zelf weg – zelfs naar Limburg - en wacht desnoods een hele dag tot ze klaar zijn. Hij introduceerde heel wat nieuwe instrumenten, waaronder bezems, kliko's of gereedschapskisten die verrassende geluiden voortbrengen.
Bovendien heeft hij buitengewone successen geboekt met jeugdige slagwerkers op solistenconcoursen, waarbij diverse malen zowel de Brabantse als de Nederlandse Kampioenschappen behaald zijn.
Het onderdeel Drum- en malletkorps als een unieke groep in zowel de gemeente Halderberge, als de regio, weggezet. Het is een zeer sociale groep, waarbij plezier maken voorop staat. Dit zijn echt zijn verdiensten.

Jos Verstraten, Stampersgat
Verstraten was van oktober 1962 tot half mei 2009 lid van V.V. De Schutters. Sinds de opening van het sportpark in 1971 maakte hij zich verdienstelijk bij onderhoudswerk, het bouwen van de tribune en de aanleg van verlichting op het hoofd- en trainingsveld. Tot eind 1998 was Verstraten elke zaterdag met andere vrijwilligers aan de slag het sportpark er netjes uit te laten zien.
Als (raads)lid carnavalsvereniging De Meekrap houdt Verstraten zich vanaf 1975 bezig met de werktuigbouwkundige werkzaamheden rondom de carnavalswagen. Hij verzamelt, ontvangt, archiveert en houdt zich ieder jaar bezig met de totstandkoming van het carnavalsmotto. Jos Verstraten wordt gezien als de nestor van de carnavalsvereniging en is in 2019 door de vereniging zelf onderscheiden voor zijn trouwe inzet en 44 jaar lidmaatschap.
Een kleine 20 jaar was Verstraten (1991-2019 )lid van de bouwploeg van de Stichting Wielerronde Stampersgat. Hij bouwde het parcours op en af en stelde zijn huis open tijdens de ronde voor de juryleden van de KNWU.
Verstraten was een van de mensen die aan de wieg stonden van Smartlappenkoor De Kreunende Tram. Ook is hij initiatiefnemer, medeoprichter en lid Zeemanskoor De Kreekrakkers.
In 2011 ging Verstraten zich inzetten voor heemkundekring Parel aan de Welen. Hij houdt zich bezig met het in kaart brengen van de plaatselijke geschiedenis. Verstraten is mederedacteur van een boek over de verdwenen middenstand en zaken die in het verleden in Stampersgat geweest zijn. Hij heeft hiervoor veel onderzoek. Ook helpt hij bij de opbouw en het inrichten van tentoonstellingen.


Gerelateerd nieuws
Statenleden brengen een bezoek aan de gevaarlijke N640
Statenleden brengen een bezoek aan de gevaarlijke N640
maandag 26 juli 2021 09:23
De N640, de provinciale verbindingsweg tussen Etten-Leur en Oud-Gastel. Er zijn al veel ongelukken op deze weg gebeurd, waarvan drie met dodelijke afloop. Mensen die rondom deze weg wonen, proberen a...
Gemeente Halderberge start met proefproject
Gemeente Halderberge start met proefproject
zaterdag 24 juli 2021 12:19
Wethouder Hans Wierikx heeft woensdag de aftrap gegeven voor het eerste proefproject voor de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) in Halderberge. Het proefproject is de bouw van een nie...
Bouw van 65 woningen op volkstuinencomplex Hoeven
Bouw van 65 woningen op volkstuinencomplex Hoeven
donderdag 10 juni 2021 19:06
Op het terrein aan de Bovendonksestraat in Hoeven waar nu nog de volkstuintjes zijn worden in totaal 45 woningen en 20 appartementen gebouwd. Voor de volkstuinen gaat de gemeente Halderberge en de vo...
Arboretum ligt er na hulp Lions weer keurig bij
Arboretum ligt er na hulp Lions weer keurig bij
vrijdag 04 juni 2021 14:48
Met het langzaam oplopen van de temperaturen ziet het Arboretum in Oudenbosch het bezoek toenemen. Ook exposanten melden zich weer aan.
Religieus erfgoed van Oudenbosch, bodemloze put of bron van kansen?
Religieus erfgoed van Oudenbosch, bodemloze put of bron van kansen?
vrijdag 07 mei 2021 09:53
Al jarenlang is de gemeente Halderberge bezig met plannen voor het religieus erfgoed van Oudenbosch. We spreken dan met name over de toekomst van de kapel Saint Louis, de Mariabouw en het zustercompl...
Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk en Zundert staan stil bij de oorlogsslachtoffers
Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk en Zundert staan stil bij de oorlogsslachtoffers
woensdag 05 mei 2021 11:12
Gisteren was het 4 mei: Ook in de gemeenten Etten-Leur Halderberge, Moerdijk en Zundert stonden we 2 minuten stil bij de oorlogsslachtoffers.
Vliegende start voor coronavaccinatie op Breda International Airport in Bosschenhoofd
Vliegende start voor coronavaccinatie op Breda International Airport in Bosschenhoofd
maandag 03 mei 2021 21:18
Maandagmorgen 3 mei is het startsein gegeven voor de coronavaccinatie door GGD West-Brabant op Breda International Airport (Vliegbasis Seppe) in Bosschenhoofd. Directeur Jan Voeten van het vliegveld ...
Zeven gedecoreerden in Halderberge
Zeven gedecoreerden in Halderberge
maandag 26 april 2021 14:04
Burgemeester Bernd Roks heeft maandag zeven gedecoreerden in de gemeente Halderberge op de hoogte gebracht van hun benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege de geldende coronamaatregele...
Drie van vier burgemeesters steunen heropenen terrassen
Drie van vier burgemeesters steunen heropenen terrassen
dinsdag 13 april 2021 17:32
De burgemeesters van Moerdijk, Etten-Leur en Zundert zijn warme pleitbezorgers van het heropenen van de terrassen in hun gemeenten. Alleen Halderberge is wat meer terughoudend. De drie gemeenten lat...
Nieuwe appartementen in Stampersgat over een jaar klaar
Nieuwe appartementen in Stampersgat over een jaar klaar
maandag 12 april 2021 17:44
Over een jaar moet Stampersgat negen fonkelnieuwe huurappartementen hebben. Alle obstakels ten spijt begint in april de bouw. Opdrachtgever is woningcorporatie Woonkwartier. Directeur Ruud van de Boo...
Bedrijvigheid op de Klaverweide in Oud Gastel
Bedrijvigheid op de Klaverweide in Oud Gastel
zaterdag 27 maart 2021 13:28
In de volksmond heet ‘t nog steeds het Campina-terrein in Oud Gastel. De meeste gebouwen zijn jaren geleden gesloopt. Inmiddels is er gestart met ‘n bedrijvenpark: De Klaverweide. Wat is de huidi...
Ons West Brabant volgt werkzaamheden verkiezingsdag
Ons West Brabant volgt werkzaamheden verkiezingsdag
donderdag 18 maart 2021 13:53
Ons West Brabant volgt de dag van de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart. We namen een kijkje bij de stembureaus in Oudenbosch (Halderberge), Moerdijk, Rijsbergen en Zundert. Tevens spraken...
Meer Halderberge